Festklänningar – Så hittar du perfekta festklänningar – 7 tips

Jag älskar vackra klänningar till bröllop och ser alltid fram mot tillfällen som kräver jakt på fina festklänningar. Det kanske har något att göra med barndomen då jag ofta drömde om att vara en rysk prinsessa i svepande aftonklänning med glitter.

Om du just nu letar efter klänningar till bröllop eller kanske en vacker aftonklänning till studentfesten så ska du veta att det inte behöver vara svårt och absolut inte dyrt. Här ska jag dela med mig av 10 tips för att göra livet enklare för dig.

7 tips för att hitta fina festklänningar som inte kostar skjortan

 1. Köp festklänningar online

Det är verkligen inte svårt att hitta festklänningar på klädbutiker online. Här kan jag rekommenderar att du ser på lite billigare alternativ som Shein eller Next. Det här är butiker med billiga festklänningar som är riktigt fina. Det du får tänka på är att det inte sällan är material som du kanske inte gillar så skarpt.

Innan du beställer en aftonklänning online ska du betänka:

 • Storlek – Måtta upp ordentligt. Är kjolen lite för lång går det ju att rätta till men för tajt över axlar och byst blir svårt att fixa. Kom ihåg, det är svårt att gå ner i vikt bara för att passa in i en klänning. Det blir sällan hållbart att tänka på det viset.
 • Material – Kommer du att trivas i en klänning av plastmaterial om den sitter tajt och du ska dansa så att du svettas? Det är ju ganska vanligt med plast som främsta material i festkläder men ponera hur plastigt det blir. Om underkjolen är av bomull eller silke kanske det känns bättre.
 • Färg – Kan du matcha klänningen med skor, väska och andra tillbehör? Om du ser på festklänningar i unika färger och mönster får du kanske också beställa skor och annat som kommer att passa till.
 • Design – Vilken typ av klänning passar dig. Ska du välja klassisk A-form eller något annat? Ta en titt på dina favoritklänningar och fastställ vad som passar dig bäst för att välja den perfekta festklänningen online.
 • Leveranstid – Om du ser på balklänningar dam för att du har en fest om en vecka kan du inte lita på att din nya festklänning är framme i tid. Om du köper den från en internationell sajt kan det ta minst 2 veckor med vanlig leverans. Därefter behöver du ju lite tid för eventuella anpassningar.

När du ser på festklänningar online kan du dra nytta av rabatter. Det går att hitta galet billig aftonklänning om du bara är villig att tänka lite innovativt. Lägg till en schal, sy på en board, lägg upp kjolen… Det blir en helt unik festklänning för bröllop och annan festlighet!

 1. Gör om en aftonklänning du har

Om du har en fin klänning för fest som du tycker väldigt mycket om men upplever att den har setts vid för många tillfällen kan det vara dags att göra om den lite. Sy till något längst ner såväl som omkring halsen. Lägg till ett litet släp eller en annan häftig effekt som gör att festklänningen ser helt annorlunda ut.

Om det inte är din sak att hålla på och sy om gamla klänningar kan du ju gå med klänningen till en person som kan detta. Be om lite förslag för hur din aftonklänning kan förändras. Det här kan verkligen ge fina resultat.

festklänning prinsessa
Om denna fina klänning hade funnits i storlek 38…
 1. Byt festklänningar bröllop blir sagor av

Du har en fin klänning till bröllop och din väninnan eller släkting har också något som skulle passa perfekt. Om ni byter så blir det något nytt! Klänningar till bröllop förblir ju fina eftersom man inte använder dem ofta. Därmed kan det vara så att du har flera vänner och släktingar som skulle kunna byta med dig.

Här kan du ju också använda nätet. Ställ frågan i en Facebook-grupp och se om det finns folk med liknande mått som kan tänka sig att byta festklänning med dig. Alternativt kanske du kan köpa begagnad aftonklänning på detta vis.

 1. Gå på second hand butik

För begagnade festklänningar kan du gå till en second hand butik som fokuserar på den här typen av kläder. Det betyder att det är fina klänningar som kanske har använts vid ett eller två tillfällen. Det blir inte lika billigt som på Myrorna men det blir ju bra mycket billigare än att köpa en helt ny festklänning.

Det kan vara klokt att titta in i den här typen av butiker då och då för att det om det har kommit in något nytt. Även om det är många månader kvar till den viktiga festen så är det ju kanonbra att du har hittat en helt unik festklänning som du hinner piffa upp och ändra om du vill det.

 1. Rata inte klädkedjorna!

De vanliga klädkedjorna kan också ha mycket fina festklänningar som inte alls är dyra. Här kan det också vara så att du upplever att en festklänning känns lite väl enkel. Då kan du sy till detaljer och göra om den. Det som är massproducerat kanske känns lite stelt och trist men det är ju inte svårt att göra något åt saken.

Kom också ihåg att du med fina tillbehör förändrar hur festklänningar till bröllop och andra fester uppfattas. Om du köper en enklare klänning för fest i ljus färg kan du ju få till effekter med skärp, schal och sådant som du syr fast i själva klänningen.

aftonklänning skärp

 1. Sy egen festklänning till bröllop

Det här är kanske inte den billigaste aftonklänning du kan få tag i men oj vad kul det är med en handsydd klänning. Det finns säkert en duktig sömmerska i din stad som syra vackra festklänningar. Om du ser tyger som du tycker om men inte tycker att modellerna är fina kan du beställa den typ av klänning som passar dig med samma tyg.

Jag tycket till exempel om A-formen och vet att det kommer att se bra ut på mig. Så det är lätt att beställa en handsydd klänning med de mått som stämmer för mig just nu.

 1. Låna festklänning

Du kan också låna eller hyra festklänningar. Festklänningar för bröllop finns att hyra från samma butiker som hyr ut själva bröllopsklänningen. Då det är tal om en fest kanske det är värt att hyra. Det här kan du också göra om du vill ha en vacker aftonklänning till studentbalen.

Hur har du fått fatt i den perfekta festklänningen? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedan!