Hur håller jag min graviditet hemlig?

Nu ska jag ge mig på ytterligare ett ämne som kommer att få vissa att kontakta mig väldigt snabbt. Försöker jag hinta om något här? Min blogg har ju blivit något av en följetong för vissa som känner mig och även för vissa som vet vem jag är. Nu får ni allt undra…

Det kan finnas olika skäl till att inte vill tala om för andra att du är gravid. En del har en tradition som gör gällande att man väntar tills den tredje månaden med att låta andra få veta. Andra lägger ut bilder på Facebook med positivt graviditetstest veckan efter den missade mensen.

Om du tillhör de som vill hålla din graviditet hemlig så länge som bara möjligt ska du läsa vidare. Jag har tagit fram möjlig taktik och strategi som kan göra det lättare att undvika att andra får information om ditt välsignade tillstånd.

Många vill hålla sin graviditet hemlig

Du är inte ensam om att vilja hålla din graviditet hemlig. Det kan kännas jobbigt nog att du får reklam på din telefon för blöjor på grund av att du har googlat om graviditetsveckor. (Ingen ska kolla min mobil nu okej?) Nu vill du åtminstone slippa Moster Bertas goda råd tills du i stort sett är redo att föda.

Till att börja med kan du beställa ett graviditetstest online. Det kommer i ett diskret paket så att inte ens din partner får veta. Fast du bör förstås fundera lite på hur länge du ska undanhålla informationen från barnets pappa. Det kan bli knepigt med er relation om du väntar för länge med den saken.

Gubben bör få veta innan det blir en kula tänker jag…

Men ett anonymt graviditetstest är en första investering i din sekretess. Ingen kommer att se dig på apoteket där du står med ett graviditetstest i hand. Ett anonymt paket betyder att inte ens brevbäraren vet vad det är frågan om.

Bli bra på förklaringar

För många dröjer det inte länge innan symtom som illamående på morgonen dyker upp. Om du drabbas av hyperemesis gravidarum kan det förstås bli tal om sjukhusvistelse och då blir det svårt att dölja. Dessutom kanske du vill att Moster Berta ska komma och besöka. Men om det är normal illamående kan du ge svepskäl för varför du inte äter som vanligt eller ser lite grön ut i ansiktet.

Tänk dock på att det inte fungerar hur länge som helst med orsaker som kräksjuka samt att detta kan få folk att tycka att du är oförskämd som kommer till jobbet. Om du säger att du åt något som inte var bra kanske det fungerar lite bättre.

Du kan också jobba med att hålla god min och helt enkelt förneka att du skulle äta mindre än vanligt eller vara illamående. Säg helt enkelt: Vaddå, jag mår prima!

Om det verkar konstigt att du inte dricker alkohol så kan du ju bara säga att du har en vit månad eller att du tar en medicin som inte kan kombineras med alkohol. Eller så kör du den vanliga att du ska köra så inget alkohol för dig.

Om du leker pekleken så ska du också vara beredd på att någon kan försöka fälla dig där. Du får verkligen tänka till hur du tar dig ur den typen av fråga…

Använd lösa kläder för att dölja förändringar

När din kropp börjar förändras kan kläder som är flytande eller lösa hjälpa till att dölja en växande mage. Skiktning är också en utmärkt strategi. Du kan börja bära halsdukar, västar och jackor som hjälper till att distrahera din siluett. Att välja mönster som inte framhäver ditt mittparti kan också vara fördelaktigt.

Ta alltid en titt på tvättlappen om du köper ett nytt plagg. Om det är ett bomullstyg som kommer att krympa bör du ta med detta i din beräkning. Då kanske du vill köpa en större storlek så att det finns plats för detta under kommande månader. Undvik tajta spandex historier från Shein som garanterat inte kommer att sitta så löst som det ser ut på bilden.

Var försiktig i sociala medier

Om du söker information om graviditet och bebisar i grupper på Facebook måste du göra det som anonym. Annars finns ju risken att folk som känner dig inser varför du frågar. Tänk på samma sätt i forum och andra sociala platser online där det kan finnas folk som du inte ens tänker på.

Undvik att dela bilder som kan visa din graviditet och var försiktig med vilka typer av uppdateringar du tillhandahåller. Till och med något så godartat som att skriva om cravings eller aversioner kan ge ledtrådar till dina observanta vänner och följare.

bebismodell
Lägg inte upp denna bild på Facebook!

Var strategisk med läkarbesök

Schemalägg dina läkarbesök vid tidpunkter då det är mindre troligt att du blir saknad på jobbet eller sociala evenemang. Tidig morgon, sen eftermiddag eller under lunchraster kan vara idealiska för att undvika misstankar. Vid behov kan du säga att du har tid för allmänna hälsokontroller eller ospecifika konsultationer.

Handla specifika matvaror online

Om du inte har en man som kan åka med eget flygplan till den stad som har osten som du bara måste få just nu så kan du handla mat online. Om du är en känd figur där du bor kan det märkas att du plötsligt köper väldigt mycket av en viss matvara. Folk kan börja undra om du kanske har cravings…

Förbered dig på oväntade frågor

Om någon frågar dig direkt om du är gravid ska du ha ett svar redo. Beroende på din relation med personen kan du avleda med humor eller byta ämne. Om det är en nära vän eller familjemedlem som du litar på kan fundera på om du kanske vill anförtro dig till dem tidigare än andra.

Men det är enkelt att leda bort uppmärksamheten vid den här typen av fråga. Du kan ju tala om hur folk alltid säger detta när du har en viss tröja på dig och skratta åt saken. Då ljuger du inte men den som frågade blir vilseledd och känner kanske att det var lite dumt att ens säga en sådan sak då det är tröjan som får dig att se gravid ut.

Här är folk som höll graviditeten hemlig till födseln:

Ha en plan för när du kommer att tala om

Så småningom kommer det att bli mer utmanande att hålla på hemligheten när graviditeten fortskrider. Ha en plan på plats för när du väljer att avslöja din graviditet. Bestäm i förväg hur du ska dela nyheterna och vem du ska berätta först för att säkerställa att du kontrollerar berättelsen så mycket som möjligt.

Kom ihåg att det är ditt val när och om du talar om

Att hålla en graviditet hemlig under en längre period är ett personligt val och kan kräva lite finurlighet och noggrann planering. Genom att ta steg som att beställa ett diskret graviditetstest, klä dig strategiskt och noggrant hantera sociala interaktioner kan du behålla din integritet tills du är redo att dela dina glada nyheter med världen.