Så ordnar du 80 tals fest – checklista!

Jag älskar 1980-talet och då och då slår jag till med en 80 tals fest. Det har varit hemma hos mig såväl som utomhus eller i hyrd lokal. Jag känner att jag vid det här laget kan det där med 80 tals kläder för fest, dekorationer, drinkar och mer.

För att dela med mig av denna visdom som jag har samlat på mig ska jag ge dig min checklista för 80 tals fest så att du kan lyckas lika väl!

Här är några saker som jag alltid ser till att ha hemma för 80 tals fest som finns på Partykungen:

Boombox att spela musik på!

Kostar cirka 1000 kronor, se här!

Glittrig hårspray för alla

Kostar omkring 50 per flaska, se här!

Uppblåsbara elgitarrer

Omkring 200 för ett paket, se här!

Pappersmuggar med tema

Du får 10 för 30 kronor, se här!

80-tals frågespel

Det kostar cirka 200 kronor, se här!

Bordsduk

Kostar omkring 100 kronor, se här!

Rosa boa

Pris omkring 200 kronor, se här!

Glitterdraperi

Kostar cirka hundralappen, se här!

 

80 tals fest – Mat och dryck

Servera retrosnacks som gele-sallad, grisar i en filt och ostbollar. Om du inte vet vad detta är får du slå upp online. Du behöver bara söka lite efter sådant som var populärt att äta under 80 talet för att hitta rätt.

En klassiker är ju avokadohalvorna med räkor. Det blir helt rätt vibbar av detta. Du kan också köra på:

 • Pizza
 • Nachos
 • Kycklingvingar

Överväg att servera några 1980-talsinspirerade cocktails som en Sex on the Beach eller ett Long Island Iced Tea. Skapa ett bar-område med en mängd olika drycker, inklusive öl, vin och alkoholfria drycker.

Det här är en klassisk drink som du kan göra!

Här ska du även ha med ett stort bål för bål är 1980! Erbjud några signaturdrycker från 1980-talet som vinkylare eller Bartles & Jaymes vinspritsare. Ge massor av is och mixers för att göra dina gästers favoritdrinkar.

bål
Det ska vara bål så klart som du serverar i muggar!

Jag brukar låta några kompisar varvar i baren så att vi alla hinner med att dansa och ha kul.

Kläder som får oss att resa till 1980-talet

Uppmuntra gästerna du bjuder på 80 tals fest att klä sig i 1980-talsinspirerade kläder som neonspandex, benvärmare och överdimensionerade jackor. Med 80 tals kläder på fest så blir det så himla kul. Jag lovar!

Ha ett urval av 1980-talstillbehör till hands som geléarmband, snapsarmband och örhängen med stora bågar. Jag brukar ta fram min boa och den lånas sedan ut för alla vill svepa omkring med den.

Det räcker ju med vanliga festklänningar i starka färger för att sedan lägga till en peruk eller mustasch. Det är egentligen ganska enkelt med kläderna även om du inte känner dig så inspirerad.

Om du behöver lite inspiration kan du alltid kika på en hallåa från 1980-talet:

Musik som spelades på 1980-talet

Skapa en spellista med 1980-talshits som får dina gäster att dansa. Det kan du lätt göra på Spotify och det finns färdiga listor med videos på Youtube. Jag körde dessa på skärm en gång så att vi såg artisterna på väggen via projektor när vi dansade till musiken. Det var så lyckat.

kassettband
Spela musik på kassettband eller lägg ut dem på borden

Överväg att anlita en DJ som är specialiserad på 1980-talsmusik för att få dina gäster att röra på sig. Jag har också en boombox som jag spelar kassettband på. Den gör så mycket för stämningen och alla vill pillra på den eller gå omkring som om de vore ett band från 1980-talet.

radio
En cool radio är fin dekoration för 80 tals festen!

80 tals fest dekoration

Sätt upp en fotobås med 1980-talsinspirerade rekvisita som kassettband och överdimensionerade solglasögon. Det här är en perfekt detalj för festen som säkrar att alla får fina minnen med sig.

Häng neonstreamers och ballonger i hela festutrymmet. Om du har möjlighet att hänga discokula i taket blir det perfekt. Med en massa färger som dansar över golvet så blir det rätt känsla.

Visa några klassiska 1980-talsfilmer på en TV eller projektor för gästerna att njuta av. Det här kan du ju varva med musiken som du kör på samma skärm.

partybord
Ett coolt partybord med rätt färger gör susen!

Jag har också en finfin duk som jag lägger över mitt matbord med iläggskiva. Jag drar ut den så att det finns gott om plats för allt som serveras.

Genom att följa denna checklista kan du skapa den perfekta 1980-talsfesten, komplett med retrosnacks, klassisk festmat, 1980-talsinspirerade cocktails, en mängd olika dryckesalternativ, roliga kläder och accessoarer, en spellista med klassiska 1980-talshits och massor av neondekorationer . Glöm inte att ha kul och komma in i årtiondets anda!

Här är en liten inspelning från 80 tals fest:

Låtlista för 1980:

 • ABBA – Super Trouper
 • ABBA – The Winner Takes It All
 • Billie Jean – Michael Jackson
 • Eye Of The Tiger – Survivor
 • Främling – Carola
 • Vill ha dej – Style
 • The Look – Roxette
 • Another Brick In the Wall – Pink Floyd

Det går ju att göra en lista hur lång som helst och enklast är nog att du söker efter 1980 hits på den musiktjänst som du använder. Då lär du få en fin och varierad lista. Missa inte de svenska hitsen från denna tid. De som var på svenska dyker ju inte upp på internationella listor!

Kör Roxette Look Sharp från 1988:

Tips på bra lekar för 80 tals festen

Sist men inte minst vill jag gå igenom några bra lekar som ni kan köra på festen. Många gånger har vi nöjt oss gott och väl med 80-tals kläder för fest och musik och dans. Men ibland kan man ju känna för att skoja till det lite mer.

Det finns många roliga lekar som skulle kunna passa bra för en fest med 80-talstema!

Här är några idéer:

Trivial Pursuit: 80s style

Det här klassiska triviaspelet var populärt på 80-talet och det finns en specialutgåva som fokuserar på eran, med frågor om musik, filmer, TV-program och mer från årtiondet. Jag har redan tipsat om ett bra 80 tals spel ovan men det här kan du ju också leta efter.

Vill dock säga att när man drar fram TP på en fest så blir det lite som avslagen öl. Detta passar egentligen allra bäst för förfester med 80 tals tema. Då kan man ha det lite lugnt innan tempot går upp igen då det blir dags att gå ut och parta vidare.

Rubiks kub

Denna färgglada pusselleksak uppfanns på 80-talet och blev snabbt en världsomspännande sensation. Sätt upp en Rubiks kub-station på din fest och se vem som kan lösa det snabbast! Det här är överhuvudtaget kanonbra 80 tals fest dekoration.

Det är bara att lägga ut några kuber på bord där festen är. Folk kommer att sitta och pillra med kuberna och det blir mysigt av detta. Stämningen förbättras och 80 tals känslan intensifieras.

Pac Man

Detta ikoniska videospel släpptes först 1980 och är fortfarande populärt idag. Det har kallats för ett tjejspel som ledde en spelrevolution på 80-talet! Själv hade jag länge en gammal Atari med Pacman. Konfigurera ett Pac Man arkadspel eller använd en app för att återskapa spelet på en skärm.

Det kan fungera som en liten spelstation för de som inte vill dansa. Perfekt också för personer som kanske egentligen inte är så inne på att dricka och parta loss. Med Pacman på festen finns det något för alla!

pacman disco
Kör Pacman tema på dansgolvet!

80-talsfilmtrivia

Utmana dina gäster till ett triviaspel baserat på klassiska 80-talsfilmer, som The Breakfast Club, Ferris Bueller’s Day Off och E.T. Du kan fixa det själv eller rentav låta filmerna spela på en skärm under festen. Det blir en cool effekt!

Karaoke med 1980-tals musik

Sätt upp en karaokemaskin eller använd en app för att spela klassiska 80-talslåtar och låt dina gäster ta fram sina favoritlåtar från årtiondet. Det här passar bra för sällskap som tycker att det är kul att sjunga för varandra på detta vis. Ni kan ju till och med ha en tävling med lag så att det blir lite extra spännande.

Gissa 80-talslåten

Spela några sekunder av populära 80-talslåtar och se vem som kan gissa namnet på låten och artisten snabbast. Detta går att kombinera med karaoke.

80-talsmodetävling

Ha en tävling för att se vem som kan klä ut sig i den mest autentiska 80-talsoutfiten. Uppmuntra gästerna att bära ljusa färger, benvärmare, pannband och andra ikoniska modeartiklar från eran.

Vinnaren kan få ett pris som är i samma linje. Jag kommer dock aldrig att ge bort min rosa boa. Inte ens för en helt fantastisk maskeraddräkt!