Är CBD olja framtidens läkemedel för allt?

Ni vet ju hur det är med mig. Om jag brinner för något så måste det komma med här på bloggen och nu brinner jag lite särskilt för något. Om du läste titeln så vet du vad det är. Jag har upptäckt hur CBD olja kan göra den stora skillnaden när inget annat hjälper. I mitt fall har det varit en långdragen inflammation i vaden.

Jag är säker på att ni har hört talas om CBD olja som är ett naturligt ämne som finns i samma planta som vi kan hämta lite mindre lagliga saker från. Jag tänker inte tjata om det där med att CBD är lagligt och ingen drog för det tror jag redan att de allra flesta har koll på.

Men jag tänkte ändå dra lite information om vad CBD är och kanske nämna lite lagligt också för dig som inte har koll på detta…

Vad är CBD-olja?

Vi skulle kunna säga att CBD är en av flera aktiva kemikalier som kallas cannabinoider som finns i cannabisväxten. Till skillnad från tetrahydrocannabinol (THC), är CBD inte ett ämne som påverkar ditt psyke. Du blir med andra ord inte hög av CBD så som vi annars tänker oss vid användning av cannabis.

När debatten om drog tar slut så tar en annan diskussion vid och det är den som handlar om de läkande egenskaperna hos CBD. Detta är långt mycket mer intressant och något som jag själv har upplevt.

Äkta  CBD olja framställs genom att man får ut ett extrakt av CBD från växten. Det är ganska vanligt att man lägger till en annan vegetabilisk olja som kokos eller hampa som kommer att fungera som bärarolja.

Nu vill jag påpeka en mycket viktig sak vad gäller denna olja och det är att produktens renhet och CBD-koncentration kan variera betydligt beroende på tillverkningsprocess och märke. Kvalitetstestning är viktigt för att verifiera både säkerhet och effektiviteten i den slutgiltiga produkten.

Personligen hade jag sagt att det är bättre att lägga lite mer på en riktigt bra CBD produkt än att snåla och få något som kanske till och med har en bärarolja som inte alls är bra för dig.

droppa cbd
Tänk också på att det ska vara enkelt att droppa fram oljan

CBD för smärtlindring och vid inflammation

Detta är alltså området som jag själv har erfarenhet av. När vi ser på forskning så visar det sig att CBD kan påverka endocannabinoidsystemet (ECS) vilket reglerar olika funktioner i kroppen, inklusive smärtuppfattning och inflammation. Studier på djur har visat att CBD kan minska inflammation och som följd av detta smärta.

Människor som lider av kroniska smärttillstånd som fibromyalgi eller reumatoid artrit, vänder sig ofta till CBD-olja i hopp om lindring. Det har ju förekommit flera intervjuer på svensk tv med personer som har lyckats med detta. Jag minns att jag såg en mamma och dotter på TV4 redan för flera år sedan som berättade hur CBD förändrade allt.

När jag tänker på saken så är det ju märkligt att detta ens är en fråga idag. Med så många personliga berättelser om hur CBD har fått bukt med smärtan så borde det inte snackas så mycket om att studier behövs. Jag kan lägga min berättelse till stacken av alla bevis.

En månad med CBD och min inflammation är borta. Jag har inte ont och jag tänker inte ens på saken längre. Spelar det någon roll vad studier säger om saken? Nej, skulle inte säga det. Det rör sig ju om en säker produkt som du inte blir drogpåverkad av.

Dessutom verkar detta fungera bättre än piller för bantning på så vis att det äntligen går att träna och röra på sig som vanligt. Något att tänka på för dig som har alltför mycket vikt och är inne i en ond cykel på grund av värk.

CBD olja

CBD vid ångest och depression

Prekliniska och kliniska studier har undersökt CBD oljans potential att lindra symtom associerade med ångest och depression. En genomgång av litteraturen har visat att CBD kan ha en lugnande effekt som kan vara hjälpsam för individer som upplever ångesttillstånd. Trots dessa lovande resultat så nämns det hela tiden att det är viktigt att ytterligare studier genomförs för att fastställa effektiva doser och förstå långtidseffekter.

Man menar till exempel att anledningen till att CBD kan förbättra sömnen har mer med funktionen vid ångest att göra. Om du känner dig lugnare dagen igenom så är chansen god att du även kan sova lugnt. Det här är ju spännande och jag ser verkligen fram emot den där forskningen som kartlägger vad det är som händer när folk som velat ta livet av sig får en helt annan livstillvaro då de börjar med CBD.

Neurologiska tillstånd

Jag läste också lite om neurologiska tillstånd och detta är ju också spännande att ta upp. CBD har också blivit föremål för studier som berör neurologiska tillstånd som epilepsi och multipel skleros. Särskilt intresse har riktats mot dess effektivitet i att minska antalet och svårigheten av epileptiska anfall. I vissa länder har specifika CBD-baserade läkemedel blivit godkända för behandling av vissa former av epilepsi.

Vad gäller det kognitiva så verkar CBD inte ha någon större effekt. Du kommer inte att vinna Melodikrysset bara för att du tar denna olja. Men det är klart att en mer avslappnad och smärtfri tillvaro kan få dig att tänka klart.

inte drog
CBD utan THC är inte en drog och heller inte ett läkemedel!

Det lagliga omkring CBD och säkerhet

Jag lovade att inte skriva för mycket om detta för vi vet numera att äkta CBD från ett seriöst företag är säkert och lagligt. Med detta sagt så är det klart att felaktig användning kan ge problem med magen såväl som trötthet. Dessutom tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att CBD trots att det är naturligt kan påverka på fel sätt i kombination med andra preparat och mediciner.

Själv tog jag upp frågan med min sjukgymnast då jag har tagit antiinflammatorisk medicin. Hon gav mig grönt ljus och nu behöver jag inte ta smärtstillande eftersom inflammationen är över. Men tänk på att kolla vad som är okej i din situation.

Om du har problem med inflammation eller värk så hade jag helt klart rekommenderat att se närmre på CBD olja. Var bara noga med att köpa en bra produkt. CBD köper man liksom inte på Shein för några kronor.