Fungerar blue light glasögon eller är det hype?

Du måste ha blue light glasögon om du jobbar framför en skärm! Har du också hört den meningen? Men är det verkligen sant? Jag menar hur vet vi att blue light, alltså blått ljus, verkligen existerar. Och om det nu gör det, vad är det som säger att bluelight glasögon verkligen fungerar.

Jag har funderat och pratat med en bekant som är expert på optik och glasögon. Om du ska köpa terminal glasögon så tycker jag att du ska börja med att läsa min sammanfattning av detta. Det är inte så dumt att du vet om det verkligen är värt att köpa blåljus glasögon. Häng med!

Vad är blått ljus, blue light?

Det ljus som kommer från skärmar kallas för blåljus, eller blue light. Anledningen till att det pratas så mycket om detta ljus är att det tycks påverka vår hälsa negativt om vi utsätts för det i stor utsträckning. Det sägs till och med att både sömn och minne kan påverkas negativt av blått ljus.

Jag vill poängtera att blått ljus inte är något onaturligt. Den här typen av ljus finns i dagsljuset såväl som i LED-lampor. Så det är ju inte bara du som sitter framför en skärm som utsätts för det. En del menar att man kan jämföra blue light med UV-ljus just för att de båda är en form av naturligt dagsljus.

Färgerna i ljus har olika intensitet. Blått ljus är i stort sett lika kraftfullt som lila ljus och lila ljus är som bekant samma sak som UV-ljus. För att skydda dig mot UV-strålarna kan du använda dig av solglasögon. För att skydda dina ögon mot blått ljus behöver du anti blue light glasögon.

anti blue light glasögon
Här kan det ju också behövas blue light glasögon!

Fast behöver du verkligen glasögon mot blått ljus? Innan vi ser närmre på vad blue light glasögon är vill jag ta upp varför du vill eller inte vill skydda dina ögon mot de här strålarna.

Negativa konsekvenser av att utsättas för blått ljus

Det finns flera tråkiga konsekvenser av att ständigt utsättas för blått ljus. Det är dessa du måste beakta när du funderar på om du behöver köpa blått ljus glasögon eller behandla dina vanliga brillor med blue light beläggning.

Möjliga bieffekter av blått ljus är:

  • Sömnlöshet. Det sägs att exponering för blått ljus kan ge vita nätter. Om du har spelat tv-spel sent en kväll vet du säkert hur uppskruvad du kan känna dig. Det är så att vår hjärna stimuleras till mer vakenhet då den utsätts för den blåa ljuset.
  • Rubbad dygnsrytm. I och med att hjärnan påverkas av blått ljus kan detta faktiskt leda till en rubbad dygnsrytm. Minskad utsöndring av melatonin är en direkt effekt av den höga ljusexponeringen.
  • Ökad risk för cancer. När kroppen får minskad melatoninproduktion ökar risken för sjukdomar som cancer.
  • Sämre immunförsvar. Minskade nivåer av melatonin i kroppen kan också bidra till ett svagare immunförsvar. Vill du ha en hälsosam vinter är det alltså klokt att tänka på mer än vitaminer.

Rådet är att försöka minska intaget av blått ljus. Stäng av din mobiltelefon en timme innan det är läggdags. Och så kanske du vill använda dig av glasögon blått ljus blockeras av för att minska instrålningen via dina ögon.

Vad är blue light glasögon?

De kallas ibland för blue block glasögon, blue light glasögon eller blåljus glasögon på svenska. Det här är glasögon med glas som absorberar det blåa ljuset. Därmed kommer det inte att nå dina ögon. Bluelight glasögon är med andra ord ett skydd mot skärmar precis som att solglasögon är ett skydd mot solen.

Behöver du blåljus glasögon?

Nästan alla kan behöva använda sig av blåljus glasögon. Detta helt enkelt för att det blåa ljuset kommer från alla typer av skärmar.

Det kommer från:

  • Skärmen du jobbar på.
  • Din mobiltelefons skärm.
  • Spelskärmen.
  • TV-skärmen.
  • Din laptops skärm.

När du tänker på saken inser du att du använder dig av skärmar hela tiden. Har du barn så är det säkert så att även de gör det. Betänk vad en rubbad melatoninproduktion gör hos ett barn!

blue light barn

Nu ska det sägas att det finns filter för skärmar för att minska på utsläppet av det blåa ljuset. Detta kan du givetvis se lite närmre på. Utöver detta så tycker jag att du ska unna dig blue light glasögon. Detta oavsett om du annars har glasögon eller inte.

När du använder en skärm så tar du på dig glasögonen för att skydda din hälsa och dina ögon. Det är en så liten investering som kan löna sig både på kort och på lång sikt.

Filter på smartphones och datorskärmar är bra men inte kompletta. Du kan helt klart behöva komplettera med glasögon mot blue light.

Om du vill minska risken för att få minskad melatoninproduktion så behöver du göra något åt det blåa ljuset!

Fungerar blue light glasögonen?

Det är sant att blått ljus påverkar vår sömn. Det är ett fakta och inget antagande. Om du förbättrar produktionen av melatonin i din kropp kan du sova bättre och skydda ditt minne. Men är det där med anti blue light glasögon verkligen en bra lösning?

När vi ser på studier (och det bad jag min bekant att göra) så är det lite olika resultat. En del menar att de genast känner att deras ögon inte ansträngs på samma sätt då de använder blått ljus glasögon. Andra märker ingen skillnad.

Vid tillfällen då du har lite ont i huvudet och känner dig trött så kan det vara så att användandet av glasögon blått ljus blockeras av har en mildrande effekt.

Notera – Det finns gott om studier som visar att blått ljus kan påverka retinacellerna som finns längst bak i ögat. Det kan betyda att hög exponering tids nog kan leda till sjukdomar trots att du inte upplever ögontrötthet eller drabbas av sömnlöshet.

Med tanke på detta är det verkligen inte hype att använda bluelight glasögon. Då gör du ju det i förebyggande syfte. Detta trots att det behövs fler studier på människor för att bekräfta att det är så pass farligt för ögonens hälsa med frekvent exponering för blått ljus.

blåljus glasögon

Vad är min mening om detta?

Efter att ha sett på studier, faror och hur blåljus glasögon fungerar så tycker jag att det är lite hype men att det helt klart finna goda anledningar till att använda blue light filter på glasögon. Det verkar som att det kan fungera med blåljus glasögon mot trötthet.

Jag hade dock sagt att du i första hand ska dra ner på tiden du lägger på skärmar och att du ska se till att du inte använder skärm 1.5-2 timmar innan läggdags. Det är minst lika effektivt. Själv har jag blue light filter på mina terminalglasögon. Det kom med i priset och nu när jag vet lite mer kan jag bara tycka att det var för väl att det gjorde det!

Här är en jämförelse av datorglasögon och blått ljus glasögon: