Så tänker jag mig en hälsosam vinter

Nu är vintern på ingång, det känns och huvaliga… vad kommer att ske? Jag är personligen inte så orolig för det där med snö och kyla. Men jag tänker att det där med hälsa verkligen är viktigt just nu. Det ena viruset avlöser det andra och mörkret kan du få vem som helst att riskera depression.

Jag har gjort upp en lista med sakerna som jag kommer att satsa på för en hälsosam vinter…

Mer rörelse och lek

Lek är rörelse och rörelse är ju sport. Sport är bra för hälsan. Jag vill leka mer i vinter och då får det bli en hel del inomhus. Har bett föräldrarna om råd att röja undan allt som står i garaget för att få in ett biljardbord där. Vem ska köpa biljardbordet? Jag, pappa och Rickard. Så enkelt blir det. Vi ska spela en massa biljard i vinter!

Promenader

Det är skönt att vara utomhus även då det är kallt. I och med att mamma inte bryr sig så mycket om biljard så tänkte jag att vi ska ut och gå mycket ihop. Särskilt omkring ledigheten då det blir mer mat och man gärna sitter som en degklump på soffan.

Nyttig mat

För mig betyder det lite olika saker. Jag vill ha mat som smakar gott och som man blir glad av. Men samtidigt är det ju lätt så att den där maten som man längtar efter inte är den bästa. Jag kommer att köra på mindre kolhydrater och mer grönt. Det tror jag kommer att bidra till en vinter full med hälsa!

Huden och håret

Skönhetssalong hemma är inte dumt. När det är kallt utomhus blir det slitigt för både hud och hår. Jag har tagit upp det där med arganolja tidigare. Kommer att använda mig en hel del av den nu i vinter. För att packa in allt från tår till hår!

Mer skratt

Ja, skrattet är också något som kan få oss att må bättre. Det är inte bara vi människor som skrattar. Till och med hunden kan skratta! Åh, nu saknar jag hund igen. Tänk hur mycket vi skulle kunna skratta tillsammans i vinter. Nåväl, det får bli mer stand up och så Betty. Betty är en kvinna som alltid får mig att skratta. Jag måste komma på hur jag ska hänga mer med henne framöver. Hon har ju just fått barn…

Sova gott tänker jag också göra

Sova ska man göra om man vill vara glad och frisk. Jag tror att 7 timmar räcker gott och väl för mig. Men ibland blir det ju inte tid till 7 timmar oavbruten sömn. Det ska jag förändra denna vinter. Kommer att stänga av mina digitala prylar lite tidigare på kvällen. Det borde göra att jag kan sova som jag bör.

Mindre digitalt om det går

Det här är en punkt som jag inte är helt säker på. Jag känner mig otroligt beroende av mina digitala prylar. Jag måste ju ha apparna för att chatta och planera. Men jag har också insett att de här skärmarna inte alltid får mig att må bra. Något ska jag göra åt det. Kanske bara det jag nämner vad gäller sömn, det blir bra det med.

Inga straff!

Sist men inte minst vill jag säga att min lista med det jag vill göra för hälsa denna vinter är fri och ledig. Jag tänker inte straffa mig själv om något uteblir. Tanken är att insatserna ska vara frivilliga och med glädje. Däremot kanske jag ger mig själv morötter för sådant som jag verkligen gör.

Positiv energi är alltid bra för hälsan. Cappuccino för promenad, bra film för paus från skärm och så givetvis allt härligt som kommer med hemma spa och vård av kropp och själ. Ha en frisk och glad vinter du med!

Här är lite tankar om det där med straff eller belöning: