Vad kan du byta nyheterna mot?

Jag får ofta förvånade uttryck när jag talar om att jag inte läser eller hör på nyheter. Detta är inget politiskt ställningstagande och i ärlighetens namn så bryr jag mig inte om vad folket på SVT röstar på. Jag tycker bara att det som vi ibland kallar för gammelmedia är så otroligt tråkigt.

Vi lever i ett informationssamhälle där vi bombarderas av nyheter. Sedan jag slutade surfa in på traditionella mediers hemsidor så har jag märkt att jag ändå får informationen. Kompisar delar via sociala medier och samtalen omkring mig handlar ju ofta om vad som sägs i nyheterna så varför läsa detta en gång till?

Faktum är att många kan uppleva stress och rentav ångest av att ständigt ta del av de åsikter och tolkningar som kommer via olika mediekanaler. Detta oavsett om det handlar om det förestående tredje världskriget eller att jorden snart kommer att ligga helt under vatten till följd av is som smälter vid polerna.

Jag är här för att berätta för er att det finns alternativ så låt oss ta en titt på möjligheterna!

Välj vilka artiklar du läser

Faktum är att det finns gott om sajter som bjuder på intressant läsning. Du kan hitta läsvärda artiklar på artikelexpressen.se där det är tydligt vem som står bakom varje artikel. För information om hur du bör göra med vinterdäcken eller hemmafix tips kan detta vara en bra sajt.

Jag tycker också att sajter som Substack är kanon för att läsa sådant som aldrig når etablerad media. Där finner du superintressanta människor som delar med sig av sin kunskap inom olika områden. Detta är en bra källa för dig som inte har något emot att läsa på engelska och som tycker att områden som medicin och historia är intressanta.

De här typen av artikelsajter är bra för att:

  • Du slipper nyhetsstress och kan istället fördjupa dig i ämnen som intresserar dig.
  • Det uppmuntrar långsam och eftertänksam läsning istället för korta snuttar av information.
  • Du kan faktiskt lära dig något som du sedan har nytta av i ditt liv som till exempel hur man lagar en specifik soppar, ordnar med bilens larm eller byter vinterdäcken i tid.
studentartikel
Det kan vara intressanta artiklar från studenter med det allra senaste från deras forskning.

Pocket (GetPocket.com)

Pocket är en app och en webbtjänst där du kan spara artiklar, videor och annat innehåll för att läsa eller titta på senare. Tjänsten erbjuder också ett urval artiklar inom olika ämnen, du får allt från vetenskap till kultur och teknik. Det är ett utmärkt verktyg om du vill bryta dig loss från nyhetscykeln men ändå vill ha tillgång till högkvalitativa texter när du har tid.

Det här är bra för att:

  • Du kan skräddarsy ditt eget informationsflöde och välja bort allt som inte tilltalar dig.
  • Pocket erbjuder även möjligheten att lyssna på artiklar vilket är perfekt om du vill konsumera innehåll medan du gör annat. Vilket tar oss till mitt nästa tips…

 

Podcasts – En annan typ av informationskonsumtion

För dig som gillar att ta till dig information genom att lyssna snarare än att läsa finns det ett överflöd av podcasts som erbjuder både underhållning och utbildning, utan att du behöver hålla dig uppdaterad på de senaste nyheterna.

Själv lyssnar jag på några väl utvalda poddar som jag sparar i min lista på Spotify. Detta fungerar alldeles utmärkt. Jag har alltid något att se fram emot när det blir en stund över för lite njutning av information. Så bra med en app som är lika användbar för en 80-tals fest som för att få information om hälsa, politik och historia.

mormor mobil
Även mormor hör på podcasts!

Några rekommenderade podcasts:

  • The Tim Ferriss Show – Här intervjuar Tim Ferriss framgångsrika personer inom olika områden och diskuterar produktivitet, mental hälsa och livsfilosofi.
  • On Being med Krista Tippett – En podcast som utforskar frågor om vad det innebär att vara människa. Ämnen som etik, filosofi, religion och psykologi diskuteras med en rad olika gäster.
  • Hidden Brain – För dig som är nyfiken på psykologi och mänskligt beteende, undersöker denna podcast varför vi tänker och agerar som vi gör.
  • Roseanne Barr podcast – Komikern Roseanne fortsätter med rolig information om en massa intressanta ämnen med sin son i denna podcast som du enkelt finner på Spotify.

Missa inte Medium.com

Medium är en plattform där alla – från amatörer till professionella författare – kan publicera artiklar. Här hittar du allt från korta inlägg om tankar till djupgående essäer om ett brett spektrum av ämnen. Eftersom Medium inte primärt är en nyhetsplattform kan du lätt undvika de snabba nyhetsuppdateringarna och istället läsa artiklar som verkligen intresserar dig.

fake nyheter
När du läser artiklar inom specifika områden så slipper du fundera så mycket på fake som du gör när det rör vanliga nyhetsartiklar

Det kan ändå bli för mycket av det goda

Att minska eller eliminera konsumtionen av vanliga nyheter och media betyder inte att du måste stänga ute all information. Det finns gott om alternativ där du kan välja mer eftertänksamt innehåll som bidrar till din mentala och emotionella hälsa. Plattformarna och poddarna ovan är bara några exempel på hur du kan fortsätta utvecklas och informeras utan att behöva engagera dig i den ständiga nyhetscykeln.

Jag vill dock ta upp en sak och det är att det kan bli för mycket av det goda även då du själv aktivt väljer den information du vill ta del av. Jag har märkt att jag kan bläddra bland nya podcasts på Spotify på ett minst sagt maniskt vis.

Mitt tips är att vara noga med när du tar del av den här typen av information och att inte överdriva. Då kan du få en perfekt balans och behålla känslan av att det är du som bestämmer vad som kommer in i ditt hjärna och i ditt hjärta via telefonen och medier!

kameravinkel
När filmades det du ser på nyheterna? Det kan du aldrig riktigt vara säker på…