Sluta snusa? Klart att du kan sluta snusa, så här gör du!

Jag skäms verkligen inte över att jag en gång var en snusare. När jag en gång började med snuset så var det mest för att det var kul och gott. Lite coolt också, såklart. Men liksom folk som börjar röka så kommer den där dagen då man inser att det där med att sluta när man vill inte är sant. Fast ändå lite.

Om du vill sluta snusa så ska du först och främst peppa dig med tips för att sluta snusa. Se på olika strategier för det finns flera att tillgå. Det viktigaste är att du gör på ett sätt som verkligen passar dig. Med detta sagt ska jag nu förklara hur jag gjorde det. Det går bra att kopiera men kom tillbaka och kommentera att även du lyckades om du gör det!

Vägen är ingenting, viljan är allt!

Du kommer att läsa om detta överallt online där man snackar om hur det går att sluta snusa snabbt och smärtfritt. Det här är något som sajter som Umo rätt i. Det handlar om att vilja sluta snusa. Viljan är det viktigaste vi har oavsett om vi vill bli av med mjäll, vill gå ner i vikt eller sluta med prillor under läppen.

Fundera lite på vad det är du vill. Om du har tankar som att ”jag vill inte få cancer” eller ”jag vill inte ha hål i läppen” så är det inte samma sak som att vilja sluta snusa. Vem sjutton får hål i läppen av att snusa påsar? Fokusera nu på detta en stund. Bestäm dig för vad du vill.

Om du inte känner att du verkligen vill sluta snusa just nu utan en massa andra saker som egentligen inte har med snuset att göra så är det inte dags. Sorry, du är inte redo. Köp istället nikotinfritt snus så att det blir lite hälsosammare tills du verkligen på riktigt vill lägga av med det här.

Inget mer snus
Vill du verkligen shoppa där?

Gör upp en tidsplan

När du verkligen vill lägga av med snuset är det dags att se på en tidsplan. Jag tycker att det är så viktigt att tänka i schema. För mig är det så effektivt. Enligt 1177 försvinner abstinensen efter upp till två veckor. Tjena mittbena säger jag bara! Ha, två veckor?!? Det tog en månad för mig innan jag tänkte på snus dagligen.

Dessutom måste jag säga att det blev så att jag ville äta mer när jag inte snusade. Inte bra med tanke på att jag inte direkt hade budget för nya kläder. Jag hade ju precis köpt nya bluelight glasögon då jag insåg att jag faktiskt ville sluta snusa. Det fanns inget utrymme för att öka på midjebandet och skaffa kläder för nya storlekar. Så tröstätande fick det inte bli.

Det du bör planera är:

  • Vilken dag du börjar sluta snusa
  • När du siktar mot att vara helt fri från snuset
  • Hur mycket tid du ska lägga varje dag på insatser mot detta sug

Den sista punkten är viktig. Du kommer att behöva göra saker då suget kommer. Jag undvek maten och körde istället hopprep, telefonsamtal till mamma och så drack jag bubbelvatten.

galen
Ringa mamma fungerade en stund!

Beroende på om du kör cold turkey (alltså att du slutar med allt snus på en gång) eller om du trappar ner så kommer det att vara viktigt med en plan för detta.

Jag tycker om att skriva med papper och penna och hade ett schema som jag bockade av med tuschpennor. Jag körde dag för dag och fokuserade bara på den enda dagen. Men i och med att mitt schema fylldes med färgglada kryss som representerade snusfria dagar så blev jag mer och mer peppad.

Det där med en dag i sänder är viktigt. Låt bli snus idag. Bara idag. Det är ett mantra jag upprepade varje dag så jag slutade med snuset.

Skräm dig själv – Jo men gör det!

Vi ska vara snälla mot oss själva. Det är klart att vi ska det. Men att vara lite rädd är inte så dumt. Se bara hur en hel värld går omkring med munskydd och håller avstånd av rädslan för ett osynligt virus. Om du lär dig mer om vad som kan hända om du fortsätter att snusa så kan det fungera som en drivkraft vi människor alltid gå igång på.

Var rädd, det var jag och det fungerade! Inte så pass att du känner att du måste lägga dig under en sten för att fortsätta andas. Bara lite lagom så att du tänker dig för innan du går och köper snus igen.

Belöning är den bästa moroten

Vi måste också ha en morot. Straff strök jag helt från min plan för att sluta snusa. Men belöningar var något som hjälpte mig de där stunderna då handen letade efter snus och läppen darrade av längtan.

Belöning var till exempel att jag sparade pengarna jag lagt på snus och sedan köpte något kul med dem. Bara saker till mig själv och bara sådant jag blir glad av. Det kunde vara en ny flaska arganolja eller ett vackert smycke. Belöningar är underbara och de fungerar som drivkraft precis som rädslan!

Gott vatten
Extra gott vatten är också en belöning…

När någon bjuder på snus

Nu är jag snusfri och köper inte snus. Inte ens nikotinfritt längre. När det kommer någon och vill bjuda så har jag som regel att räkna till 3 innan jag säger något. Det gör att jag kan påminna mig om att vara rädd. Det brukar räcka.

Jag har haft återfall och då blir jag inte arg på mig själv. Jag sätter bara igång igen med att skrämma mig själv och att köra på belöningar.

Sådär, nu vet du hur jag gjorde. Antingen kan du kopiera rätt av eller så kör du på en annan metod. Men återigen, du måste vilja, då kommer det att gå vägen hur du än gör. Lycka till!

PS. Du kan kika lite på den här videon som jag tycker är en hjälp. Det gäller ju att förstå mer om hur man blir av med beroende oavsett vad det är man vill sluta med.